Още трима моряци от задържания в Испания кораб "Св. Николай" са освободени под парична гаранция и пътуват към България, потвърдиха от МВнР.

Двама от мъжете са от Бургас, а третият е от Варна. Опитите за свързване с управителя на фирмата - собственик на кораба Дойчин Дойчев вече 6 месеца са неуспешни. Мобилният му телефон е изключен. А от офиса на фирмата му в центъра на Бургас отговаря секретарка, която отказва да съобщи къде се намира Дойчев, съобщава БНР. Четирима моряци вече са освободени под парична гаранция. Третият механик на кораба се е завърнал в Бургас още през месец май. Останалите трима освободени моряци също пътуват към страната.

На 15 август 2012 г. 21 българи от екипажа на кораба "Свети Николай" бяха арестувани, след като на борда бяха открити близо 3 тона кокаин. В България бяха задържани соченият от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственикът на кораба Дойчин Дойчев.

По-късно и двамата бяха освободени от специализирания съд. Близки на задържаните моряци се срещнаха тогава с бившия премиер Бойко Борисов и заявиха, че афишираните твърдения, че корабът е бил наблюдаван от 8 месеца, са несъстоятелни. В Испания бившият вътрешен министър Цветан Цветанов изрази учудването си, че Дойчев и Колев са пуснати без мярка за неотклонение. На 18 ноември 2012 г. в хода на разследването в Испания стана ясно, че задържаните в Испания моряци от кораба "Свети Николай", масово не са обжалвали обвиненията срещу тях за контрабанда на кокаин, заради пропуснат срок.