Истината е, че страната ни не може да си позволи загуба на време при сериозната нужда от инвестиции в различни мрежи, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова по време на публичното представяне на Споразумението за партньорство на България.

Споразумението за партньорство е наследникът на Националната стратегическа референтна рамка, чието действие приключва в края на тази година. За разлика от рамката обаче споразумението обхваща и финансирането по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

През февруари 2013 година приключиха преговорите по многогодишната финансова рамка на ЕС на политическо ниво. Европейският парламент постави условия, за да се съгласи с предложенията на съвета. Очаква се евентуално приемане на рамката през есента на настоящата година, напомни вицепремиерът. Очакванията са страната ни да получи над 9 милиарда евро от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Програмирането на средствата от европейските социални и инвестиционни фондове за следващия програмен период на национално ниво стартира през 2012 година. Цели се да се постигне необходимата степен на подготовка на стратегическите документи, така че да се позволи тяхното представяне пред ЕК веднага след приемането на европейската нормативна рамка за многогодишната финансовата рамка и изпълнение на инвестициите от началото на 2014 година, обясни Златанова.

Ние не можем да мислим за системата за изпълнение след приемане на стратегическите документи, а трябва да имаме готовност още на този етап. Предвид факта, че следващият програмен период ще бъде втори за България, използваме за основа натрупания опит и постигнатия резултат. Следвайки научените уроци при подготовката на мерките и инструментите по програмите ще се насочим към тези, от които имаме нужда и за които имаме капацитета да изпълним.

Планирали сме въвеждане на по-облекчени процедури, които да улеснят бенефициентите и ще са ориентирани към постигането на конкретни резултати. В момента сме на финала на интензивен процес по отразяване на коментарите на ЕК по нашия документ. На политическо ниво сме поставили на дневен ред и работим по уточняването на стратегически въпроси и сектори като здравеопазване, висше образование, насърчаване на научно-изследователската и развойната дейност. Процесът е максимално отворен и прозрачен, каза още вицепремиерът.

С днешното представяне на споразумението, стартира неговото публично обсъждане. Още днес то ще бъде качено на Портала за обществени консултации www.strategy.bg и Единния портал за структурните и Кохезионния фонд www.eufunds.bg.