Украйна е под заплаха от енергетична, а в най-лошия случай - ядрена катастрофа, съобщи телевизионният канал «Россия 24», позовавайки се на предупрежденията на учените.
Новите украински власти, решавайки да намалят своята енергийна зависимост от Москва и да прехвърлят украинските АЕЦ на американско гориво, не са учели факта, че американското гориво е непригодно за съветските реактори.
Неотдавна бе уволнена Елена Миколайчук - главата на Държавната инспекция към ядреното управление - последната, която се е противостояла на идеята за използване на гориво на печално известната американска компания Westinghouse в украинските АЕЦ. Експертите са възмутени, че при преразпределението на пазара, разменна монета стана именно ядрената безопасност.
«Прищявката, която е съвършено необяснима технически, а именно - използване на друго гориво, може да доведе до разрушаване на активната зона, да повлияе на безопасността на реактора и околната среда. Защо мълчат американските учени, защо мълчи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и не се противопоставя на подобно решение?!», поставя въпроса си Евгений Акимов (председател на Международния съюз на ветераните на атомната енергетика и промишлеността.
Първите опити да се прехвърли произведеното от САЩ ядрено гориво със сериозни конструктивни дефекти, се предприемали в Украйна още по време на управлението на Ющенко. Тогава техногенната катастрофа бе избегната по чудо. Горивните елементи внезапно започнали да се свиват и изкривяват, поради което, щетите, причинени на производственото оборудване се оценяват на $ 175 милиона долара.
«Решението на украинските власти да се използва ядреното гориво на Westinghouse, намаляват надеждността на активната зона на реактора, поради някои конструктивни несъответствия, а това може да се превърне в източник на възникване на рискове за атомната безопасност и радиационната безопасност», поясни академик Ашот Саркисов, един от експертите и лауреат на наградата «Глобална енергия».
Тук е моментът да напомним, че от американското ядрено гориво са се отказали: Словения, Финландия и Чехия. Украинските власти обаче, игнорирайки световните норми за ядрена безопасност, са решили да преминат на американски горивни елементи, без дори да бъдат направени необходимите изпитателни опити.
Нарушавайки принципите на ядрената безопасност, сегашното украинско правителство пренебрегва и енергетична безопасност на собствената си страна. Евентуалното излизане от строя на всичките четири АЕЦ, осигуряващи половината от енергопотреблението на Украйна, ще принуди самоправозгласилите се власти да закупуват електроенергия на високи европейски цени.
Специалистите отбелязват, че неминуемо ще възникне и проблемът с изхвърлянето на ядрените горивни елементи. За разлика от Русия, САЩ никога не ги прибират обратно.