Състав на Окръжния съд във Велико Търново отмени назначената тройна психиатрична експертиза на Стефанка Савова, майка на стрелеца от Лясковец Петко Петков, съобщиха от Съдебната палата. Делото е образувано по жалба на майката на стрелеца.

Експертизата беше назначена от Районния съд в Горна Оряховица в началото на април по искане на Районната прокуратура с цел настаняване на 76-годишната жена в специализирано психиатрично заведение.

Делото срещу нея беше заведено, след като на 14 март т.г. синът й Петко Петков стреля срещу служители на полицията, предприели спецакция срещу него заради заплахи, с които от две години тормозел децата от близкото училище.

Тогава Савов се барикадира в дома си в Лясковец, уби един от спецполицаите, които се опитваха да отнемат незаконното му оръжие, и рани други трима. След събитията майка му заяви, че не обвинява сина си, както и че той не е имал нужда от лекарска помощ.

Според позицията на Великотърновския съд днес решението за експертизата е незаконосъобразно, тъй като липсват мотиви за необходимостта от назначаването й.
В решението на съда е посочено, че е налице нарушаване на правата на една от страните.

Делото ще бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Районния съд в Горна Оряховица. Решението на Окръжния съд не подлежи на обжалване.