Проруските демонстранти в източния украински град Донецк, които окупираха сградата на администрацията на Донецка област, решиха да създадат
„народна армия“.

Това съобщи един от лидерите на провъзгласената този месец Донецка народна република (ДНР) – Денис Пушилин, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„Днес обявяваме създаването в ДНР на народна армия и започваме нейното формиране“, обяви Пушилин. Той обясни, че тази, по думите му, армия е необходима „за защита на народа на ДНР и на териториалната цялост на републиката“.
Снощи стана ясно, че лидерите на активистите са започнали преговори с местните власти, назначени от Киев. Пушилин съобщи, че губернаторът Сергий Тарута и градският управител Олександър Лукянченко са склонили за съвместно провеждане на референдум в региона с въпрос за евентуална федерализация на Украйна или присъединяване на нейната Донецка област към Руската федерация.

Властите, лоялни на Киев, предлагат също създаването на съвместни милицонерски патрули и народно опълчение за охрана на реда, обща сесия на областните депутати с „народния съвет на Донецката народна република“ и пълна амнистия за всички окупатори на сградата на областната администрация. Те предлагат на проруските протестиращи да се изтеглят и да се прехвърлят в друга, но активистите са готови засега да опразнят само два етажа.
Нощта в Донецк мина спокойно, въпреки че местните протестиращи очакваха окупираната от тях сграда на областната администрация да бъде щурмувана от украинските власти, предаде РИА Новости.

Днес изтича срокът от 48 часа за уреждане на положението в Югоизточна Украйна, даден от вътрешния министър Арсен Аваков.
Десетки демонстранти, настояващи за федерализация на Украйна, прекараха нощта на площада пред сградата в Донецк. Едни палеха огньове, за да се сгреят, други се гушеха в палатки или под някой навес. Офисите в сградата също са пригодени за преспиване на няколкостотин протестиращи. Тя все още е обградена с три пръстена барикади от мебели, автомобилни гуми, чували с пясък и павета. Подстъпите към барикадите са препречени с бодлива тел, опъната между дърветата.

Вчера на мястото пристигнаха миньорски отряди, решили да подкрепят протеста.
В Одеса седем души бяха ранени след сблъсък между протестиращи от групата „Евромайдан-Одеса“ и „антимайдановци“,
съобщи одеската милиция.

Ранените са получили различни травми.

Инцидентът е станал пред хотел, в който се е намирал един от кандидатите за президент на Украйна – Олег Царьов, пристигнал за чествания вчера празник по случай освобождението на Одеса от фашистка окупация.

Няколко десетки души от групата „Евромайдан-Одеса“ блокирали изходите от сградата, скандирайки: „Царьов, излез!“. При опит на „антимайдановци“ да освободят входа на сградата се стигнало до сблъсъка.
Започнало е разследване, съобщава милицията.

Назначените от Киев нови ръководители на южните и източните региони на Украйна поддържат бойни отряди за разпръскване на митингите на активисти, които се противопоставят на идеите и ценностите на Майдана, заяви Царьов пред в. „Росийская газета“. Според кандидата за президент на Украйна правилното решение би било да се отменят изборите до гласуване на промени в конституцията. Той каза, че трите основни промени, които трябва да бъдат извършени, са деклариране на ангажимент страната да не се присъединява към военни блокове, въвеждането на федерално устройство и на руския като втори държавен език.