Американската космическа агенция /НАСА/ публикува уникални снимки на Земята, заснети от космическата сонда "Касини" на 19 юли . В момента на "фотосесията" апаратът се намираше на 1,44 млрд. км от планетата ни в орбита около планетата Сатурн.

Земята се вижда като прашинка на фона на пръстените на космическия гигант. На уникалния кадър, приличащ по-скоро на компютърна анимация, ясно се виждат пръстените F,G и E на Сатурн. Замъгленотта по ръбовете на планетата се дължат на сянката, хвърляна от пръстените върху повърхността на Сатурн. На практика при тази снимка от това огромно разстояние се е виждала само Северна Америка.

Успоредно с "фоторепортера" "Касини" на работа се беше захванал и колегата му – сондата "Месинджър", която се намира в орбита около Меркурий. Нейната апаратура хвана в кадър Европа, Близкия изток и Централна Азия.

Учените от НАСА се надяват тези кадри по достойнство да заемат почетно място сред такива знаменити снимки като "Изгревът на Земята", направена през 1968 г. от екипажа на "Аполо 8" от разстояние 380 000 км, и "Синьото петънце", изпратена от "Вояджър 1" през 1990 г., когато апаратът се е намирал на 6 млрд. километра от Синята планета.