Генералният секретар на НАТО беше удостоен с орден „Стара планина” първа степен. Той получава най-високото държавно отличие за заслуги за укрепването на мира и сигурността в световен мащаб. Церемонията по награждаването се състоя в президентството.

На церемонията присъстваха и министърът на отбраната Ангел Найденов, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и бившият министър на външните работи Соломон Паси. Връченият орден за Расмусен е заради укрепването на мира в световен мащаб. Росен Плевнелиев каза, че за него е чест да награди генералния секретар на НАТО заради личния му принос и заслугите и допълни, че Расмусен е причината България да е член на Алианса.

„За мен е изключително удоволствие да наградя генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен с орден „Стара планина“ I степен за неговият личен принос и заслуги за развитието и утвърждаването на НАТО, като най-успешната военно политическа организация на НАТО, както и по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО”, каза президентът.

„Г-н Расмусен е един от двигателите към разширяването на ЕС и НАТО, към страните от Централна и Източна Европа. Именно той в качеството си на министър-председател на Дания през 2002 година на срещата на върха в Прага подкрепи приемането на България в Алианса”, допълни Плевнелиев.

Според президента, през тези десет години България се е утвърдила като активен и надежден съюзник. „Членството в НАТО е мъдър държавнически акт и изпълнен със стратегически приоритет за България. Той е ключов фактор за нашата сигурност, за икономическото и човешко развитие в България и в региона. Нека никога не забравяме, че Балканите години наред бяха символ на войни и конфликти – днес регионите живеят в мир и гледат в една посока за европейска интеграция, демокрация, икономически и социален просперитет”, каза още Росен Плевнелиев.

По-късно президентът Росен Плевнелиев и генералният секретар на НАТО обсъдиха руско-украинската криза, както и въпроси от дневния ред на Алианса. „Събитията в Украйна ни показаха, че мирът и стабилността в Европа не трябва да се приемат като даденост”, каза Плевнелиев.

След церемонията, генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен прие поздрави от официалните гости, сред които беше и почетният президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Той предложи на Расмусен да се снимат с мобилният си телефон. Президентът Росен Плевнелиев също се присъедини към снимката за спомен.