2013 г. е годината на европейските граждани, те трябва да знаят своите права и да ги пазят. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия с граждани за бъдещето на Европа, в която участва и заместник-председателят на ЕК Вивиан Рединг.

Това е годината и на българското гражданско общество, годината, в която българите излязоха, за да променят и да зададат дневния ред на институциите и политиците. Позволете ми да благодаря на комисар Рединг за нейната великолепна инициатива, която събира европейските граждани от всички кътчета на Европа за дебат. В България ври и кипи, гражданите са на улицата, те искат, имат мнение, те задават посоката, и затова няма нищо лошо днес да има такъв дебат, добави Плевнелиев.

"Няма нищо лошо в това гражданите да са на улицата, защото те задават посоката. Днес основното задължение на политиците е да чуем, нищо повече, да чуем вас, вашия дневен ред, народът е този, който посочва посоката, този, който изисква и очаква", посочи президентът. Аз благодаря на тези, които са на улицата, на тези, които са на работа, на тези, които не протестират, но имат мнение, заяви Плевнелиев. Много често се задаваха въпроси дали "Радка пиратка" не измести "Върви, народе възродени". Виждате един народ, който каза: не, ние искаме своята държава. ЕК и всички институции ще ви чуят много внимателно, каза още Плевнелиев. Той благодари още веднъж на ЕК и конкретно на еврокомисар Вивиан Рединг