Испанската групировка "Албертис" ще продаде два европейски летища на американската компания ADC & HAS Airports Worldwide.

Сумата по сделката е 284 млн. евро, като се очаква одобрението на регулиращия орган. След като тя стане факт, ADC & HAS Airports Worldwide ще придобие собствеността върху летищата в Белфаст и Стокхолм. Испанската групировка ги придобива през 2005 г.

Международното летище в Белфаст е второто по големина и значение на остров Ирландия, като обслужва около 4,3 пасажери годишно. Стокхолмският аеропорт Skavsta пък е третият по големина в Швеция, като през него преминават 2,3 млн. пасажери годишно.

"Албертис" притежава 10-ина летища по цял свят, в това число в Лондон и Орландо, Флорида. През юни т.г. испанците обявиха, че ще продадат британското летище Лутън. През март м.г. "Албертис" пък продаде на правителството на Уелс летището в Кардиф за 61 млн. евро.

Основните интереси на базираната в Барселона групировка "Албертис" са в сферата на телекомуникациите и мобилната телефония.