Неприятности се трупат с всеки изминат ден върху главата на Боб Филнър, кмета на Сан Диего /щата Калифорния/, след като бившата шефка на отдела за комуникации Ирен МакКормик Джексън го обвини в сексуален тормоз и заведе дело срещу него.

Градоначалникът се извини и изрази разочарованието си от заведеното дело от страна на Джексън. С нейната защита се е захванала адвокатката Глория Олред, която е известна с това, че поема предимно случаи с феминистки отенък, засягащи известни личности. Тя побърза да атакува Филнър чрез медиите: "Малко, след като поела поста, Ирен разбрала, че в задълженията й влиза всекидневно да бъде подлагана на унизителни коментари по свой адрес. Тя научила, че в служебните й задължения "влиза" да ходи на работа без бикини, че кметът иска да я гледа гола, че няма търпение да консумира тяхната връзка и да се ожени за нея."

Джексън, която по-рано е работила като журналистка, пък споделя: "Последните шест месеца са най-тежкият период в моята кариера...Трябваше да работя и да изпълнявам служебните си задължения в атмосфера, в която кметът Филнър гледаше на жените или като на обекти на своята похот, или като на безмозъчни същества. Виждала съм го да поставя ръцете си на места по телата на жени, където въобще не им е мястото".

Филнър отговори , че ще се защитава решително и е убеден, че правосъдието ще възтържествува. Обвиненията може и да не са безпочвени, защото след като се появиха в началото на юли, кметът на Сан Диего излезе със съобщение до медиите, в което каза:"Погледнах дълбоко в сърцето и душата си и осъзнах, че трябва да променя поведението си".

Олред коментира, че признанието на Филнър, че се нуждае от помощ не е достатъчно и че кметът би трябвало да"да престане да се отнася към жените като към парчета месо".