Само с 1-2 метра са напреднали през изминалата нощ спасителните работи по издирването на двамата затрупани в рудник Ораново миньори.

Трета смяна/нощната/ е работила тази нощ основно по укрепването на мястото на пробива на "кръст Б", напредъкът е само 1-2 метра, защото след като се почисти рядката кал отново се свлича", каза в 7.30 тази сутрин областният управител Муса Палев. По неофициална информация спасителните работи през нощта са се забавили заради изтичане на метан. Но областният управител каза, че няма такава информация.

Според него до края на галерия "А" остават по-малко от 20 метра, продължава надеждата, че в края на забоя има кухина, в която да бъдат открити Иван и Николай, чието издирване започна 8-я си ден днес.

Калното свлачище на 300 метра под земята стана точно преди седмица, телата на двамата загинали Христо Младенов и Асен Стойнев бяха открити още същия ден. Днес, седмица след трагедията остават 20-ина метра надежда за Иван Лазаров и Николай Михайлов, и двамата от село Крупник.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.