Разпалването на антируски настроения на фона на нарастващия расизъм и ксенофобия в много страни от Евросъюза носи заплаха за европейската стабилност.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с руски неправителствени организации, които имат международна дейност.

"Сегашното разпалване на антируски настроения става на фона на нарастването на расизма и ксенофобията в много страни от Евросъюза, увеличаването на броя на ултрарадикалните групировки и подклаждане на неонацистки прояви, било в Украйна или другаде. Това носи очевидна заплаха за европейската стабилност", посочи Сергей Лавров.

Той добави, че програмата "Източно партньорство" е била замислена като инструменти за противодействие на интеграционните процеси с участието на Русия.

По думите му провежданата от антирускта политика от редица държави е "ново издание"на политиката на сдържане на Русия, каза още Лавров. "В отговор на нашите усилия да се спазват принципите на международното право и създаване на обща система за сигурност ние получихме разпространяване на геополитическото влияние на Запад в посока Изток, която по същество стана ново издание на политиката на сдържане на Русия", заяви руският външен министър. ИТАР-ТАСС.