До седмици електронните фишове от мобилни камери отново стават законни. Два месеца, след като Върховният административен съд определи електронните фишове от мобилни камери за незаконни, Комисията по транспорт към парламента предложи промени в Закона за движение по пътищата.

Измененията дават възможност за използване на мобилните камери при регламентирани правила, които ще бъдат разписани в специална наредба.

Върховният административен съд определи като незаконни електронните фишове от мобилни камери с мотива, че никъде в закона не са регламентирани условията за тяхната употреба. Това обясни заместник-председателят на транспортната комисия в парламента Георги Свиленски. "Сега ние ги регламентираме, като обясняваме термина "автоматизирани средства", посочваме кои са такива - кои са стационарни, кои са мобилни камери. Даваме по-обстойни определения на тези средства, за да могат да се използват и съответно да не се обжалват актовете, които ще се съставят на база на тези констатирани нарушения", допълни Свиленски.

По думите му така ще се даде възможност отново да бъдат използвани фишовете от мобилните камери, при ясно регламентирани правила и съответната наредба, предложена от МВР.

Началникът на отдел "Пътна полиция" Антон Антонов обясни, че в МВР имат пълна готовност да напишат необходимата наредба за употребата на мобилните камери. Според него решението на ВАС за отмяна на електронните фишове от мобилни камери е увеличило броя на катастрофите и пострадалите при пътни инциденти.

"Ситуацията към момента на територията на страната се влоши доста, като към тази сутрин загиналите са с 39 повече спрямо същия период на миналата година. Имаме готовност за разписване на проект на наредба, в нея се описва точно как и къде се разполагат техническите средства. Така ще се подобри значително безопасността на движението по пътищата, ще се облекчи дейността на служителите и гражданите", каза още Антонов.

Той допълни, че наредбата ще бъде направена по примера на Австрия, Германия, Швейцария и Англия.