Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски Бранимир Ботев е назначен за зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм, съобщават от правителствената пресслужба.

Назначаването на Ботев на поста е резултат от широката дискусия, която премиерът проведе с организации в сферата на туризма. Те приветстваха решението на министър-председателя да назначи на поста човек от бранша и представиха в рамките на седмица своите номинации. Най- голяма подкрепа получи кандидатурата на Ботев, който беше подкрепен от общо 30 организации.

През настоящата година Ботев е бил член на Консултативния Бизнес научен Съвет при министъра на земеделието и храните. През 2012г. е бил член на УС "Деловая Россия", а през 2008г. – на УС на Националния борд по туризъм. През 2007г. е бил член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки (CEPS)-Брюксел. През 2006г. г-н Ботев е бил председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. В периода 2002г. – 2004г. е председател на Надзорния съвет на Винарска изба "Розова долина" АД, гр. Карлово. Съосновател и съпрезидент е на Българо-Белгийската Асоциация "Best2Be". От 1999г. до 2000г. е член на Управителния и Научния Съвет на Европейския институт по публична администрация, а преди това е бил старши съветник и секретар на Съвета по администрация в Министерския съвет. От 1988г. до 1992г. г-н Ботев е генерален директор на Междуправителствения френско-български център за подготовка на висши стопански кадри "Марком". През 1988г. е работил във Франция с екипа на президента Франсоа Митеран. През 1987г. Ботев е бил генерален директор на Института по маркетинг. Преди това е бил съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на българо-германското търговско дружество "ИБИКО".

Г-н Ботев е дипломиран магистър по "Социология" с профил "Социално управление" от Софийския университет. Специализирал е "Стратегическо управление и маркетинг" във Франция. Владее френски, английски, руски и арменски език.