Днес кметът Пламен Стоилов поздрави присъстващите на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо състезание“ 2014. Негови организатори са Министерството на образованието и науката, „Овергаз“, Регионалният инспекторат по образование“ и Русенският университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по промишлени технологии „ А. Ц. Буров“. Форумът откриха заместник-областният управител Айлян Карамехмедова и ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев.
Кметът Пламен Стоилов приветства младите хора, участващи в събитието. „Убеден съм, че днес ще се чуят много добри разработки, интересни идеи. Вие сте млади, амбициозни и събития като това ще ви помогнат да натрупате повече опит - да говорите, да изразявате идеите си“. В обръщението си към организаторите, кметът акцентира на изключителната важност на форуми от подобен род, тъй като те осъществяват връзката между средното и висшето образование. Той припомни също, че 80% от участниците в миналогодишното издание на националния преглед, днес вече са студенти в Русенския университет.
В Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо състезание“ днес се включиха 16 отбора с ученици и студенти от Ботевград, Бургас, Девня, Пловдив, Русе и София.
Утре, от 9.00 часа, в учебните работилници на Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ц. Буров“ на улица „Розова долина“ 32 ще започне финалът на конкурса „Най-добър млад инсталатор“. В него ще се състезават 24 ученици, разделени в осем отбора.