България е получила от Съединените щати анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към "Хизбула". Това съобщи в Брюксел външният министър Кристиян Вигенин.

Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни по време на второто заседание на работната група, която трябваше да реши дали групировката да бъде включена в терористичния списък. Вигенин съобщи и за още информация, постъпила от други държави.

Буквално в последните дни дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на Комитета на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък, посочи Вигенин.

Външните министри на 28-те днес решиха да включат военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

Бургаският атентат е изиграл роля за решението, каза Вигенин и даде следния отговор на въпроса дали то създава допълнителни рискове за националната ни сигурност. "Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това каква ще бъде реакцията на военното крило на "Хизбула" на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да – ние сме по-готови, независимо какво е днешното решение. Второ – ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното", подчерта той.