Укрепителните и спасителни работи в рудник "Ораново" по издирване на двамата затрупани миньори продължават.

Все още остават 20 метра до края на галерия "А". В 15 часа от тунела на рудника излязоха уморените миньори и спасители от първа смяна. От умора те едва тътреха крака, с изпокъсани дрехи и обувки.

Веднага след това влакчето вкара греди за крепеж на забоя, в който се търсят затрупаните вече 7-ти ден Николай и Иван, и двамата от село Крупник. До този час резултат от издирването им няма.

Нарушен крепеж спря тази нощ спасителните дейности по издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново". Тази сутрин управителят на рудника Валери Манов разказа, че през нощта е достигнато предполагаемото място на свлачището, но Иван и Николай все още не са открити.

"Спасителите и миньорите от трета смяна са достигнали до зоната на кръст "Б". Когато отцепим мястото, което е под голямо напрежение, ще разберем точно под какъв ъгъл се е изсипала калта", каза Валери Манов. Първата работа на спасителите от Бобов дол и миньорите от рудника е укрепване на зоната с нарушен крепеж, за да продължи издирването на двамата затрупани миньори. След което продължаваме спасителните дейности към галерия "А", до края на която остават 21 метра", обясни Манов.

Той обясни, че не знае за никакъв "минерален извор" в рудничните галерии, от който едва ли не затрупаните миньори "пиели вода". "В рудника има подпочвени води, които изтичат от дъното на забоя, доколко са годни за пиене е друг въпрос", каза Манов. Той изрази надежда, че двамата му миньори все още са живи. "Дай Боже да стане чудо, за нас е най важно да ги открием", каза управителят на рудника.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.