Хизбула /Партията на Аллах, Партията на Бог/ е влиятелно политическо движение на ливанските шиити, което има политическа партия и военно крило. Възниква в началото на 80-те години на миналия век и основната й цел е прекратяване на израелската окупация на части от ливанската територия.

Експерти твърдят, че групировката има за свой пример ислямската революция от 1979 г. в Иран. Всъщност именно режимът на аятоласите в Техеран е стълбът, на който се крепи Хизбула. Според непотвърдени данни Иран спонсорира с между 60 и 100 млн. долара всяка година дейността на движението. Когато възниква Хизбула, на практика нейните бойци се обединяват около 2000 ирански републикански гвардейци, пристигнали в долината Бекаа в Ливан, за да се сражават срещу окупацията на част от страната от израелската армия. Хизбула така и никога не разоръжава бойците от военното си крило /Ислямска съпротива/. Дори след гражданската война 1975-1990 г. групировката твърди, че трябва да разполага с военно крило, което да защитава ливанските граждани от израелската заплаха. Благодарение вкл. на военните действия на Хизбула през март 2000 г. последният израелски войник напуска Ливан.

Постепенно движението се захваща с реализирането на широк кръг социални, образователни и инфраструктурни проблеми, което му спечелва голяма популярност и подкрепа сред населението.

Вашингтон отдавна е определил движението като терористична организация и го обвинява за дестабилизирането на Ливан. На негови бойци се приписва и убийството на премиера Рафик Харири на 5 февруари 2005 г. Когато трибуналът на ООН започна разследване на атентата години по-късно и се насочи срещу Хизбула, водачът на движението шейх Хасан Насрала се закани публично "да отсече всяка ръка", посмяла да посегне на негови следовници. И потенциалните арестанти останаха на свобода.

Едно от големите изпитания за Хизбула дойде през 2006 г., когато при свое нападение на израелска територия бойци на движението плениха двама израелски войници. Йерусалим започна мащабна военна операция с цялата си армейска мощ, по време на която големи територии от южната част на Ливан и части от Бейрут бяха изпепелени. Но това не само че не сломи Хизбула, дори напротив, движението излезе по-сплотено от битката и се обяви за победител. Което определено му спечели влияние и уважение в арабския свят.

Въпреки наличието на две резолюции на ООН - 1559 и 1701, призоваващи ливанските милиции да се разоръжат, това така и никога не става факт.

Хизбула е най-сериозният поддръжник сред ливанския блок от просирийски настроени партии. То винаги е било на страната на режима на фамилията Асад, което пък позволява на Дамаск да играе своя собствена игра срещу Израел заради окупацията на Голанските възвишения.

След началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. военното крило на Хизбула се намеси в конфликта със свои бойци на страната на Асад, като в същото време оказва логистична подкрепа и обучение на сирийската армия. В края на април шейх Насрала за първи път официално призна, че бойци от неговото движение се сражават в Сирия. А на 14 юни отправи предупреждение към противниците на режима в Дамаск, че "приятелите на Сирия", т.е. Хизбула и Иран, няма да допуснат падането от власт на Башар Асад. Именно бойци на Хизбула бяха ключов елемент за превземането от страна на правителствените войски на гр. Кусаир през юни 2013 г. Намесата на Хизбула в сирийския конфликт разпали противопоставянето между анти- и просирийските фракции в Ливан, в резултат на което движението беше подложено на удари. През юли 2013 г. при експлозия в една от крепостите на Хизбула – бейрутското предградие Дахийе, загинаха 50 души.

Спорд проф. Уадах Шарара от Ливанския университет, въоръженото крило на Хизбула разполага с 20 000 бойци, 5 000 от които са специално обучени в Иран за водене на боеве в градски условия. Експерти твърдят, че Ислямска съпротива има изключително сериозен арсенал от ракети – предимно иранско производство – състоящ се от около 40 000 бройки.

За САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Холандия Хизбула отдавна е в черния списък на терористичните организации. Вашингтон има стари сметки за уреждане с движението – твърди се, че през 1983 г. именно бойци на Хизбула са планирали самоубийствените взривове, при които в Бейрут загинаха 241 американски морски пехотинци.

След атентата в Сарафово от 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и българин, в ЕС се засилиха призивите за поставяне на военното крило на организацията в черния списък и на ЕС. Макар от Хизбула да отричат участието си в атентата, разследващите инцидента твърдят, че има ясни доказателства за ролята на групировката. И именно доказателства от разследването на терористичния акт в България като че ли натежаха за взимането на решението в Брюксел.