Благотворителна организация, част от която е синът на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, е получила повече от 100 милиона долара помощ за период от 4 години.

В писмен отговор на въпрос от парламента вицепремиерът Бюлент Арънч казва, че организацията Turgev е получила 99 милиона долара финансова помощ от чужбина в периода 2008-2012 г. Даренията от Турция за Turgev, която строи и управлява студентски общежития, възлизат на общо 14 милиона долара, съобщава Арънч, без да посочва източниците на финансирането.

Разкритието идва след като десетки ключови бизнес и политически партньори на Ердоган бяха обвинени през декември в корупция. Прокурорите, отговарящи за разследването, подозират сина на Ердоган, Билял, в използване на благотворителната организация като средство за корупция и подкупи.

Ердоган, който е бивш кмет на Истанбул, категорично отхвърли обвиненията и заяви, че разследването е насочено срещу него чрез дейностите на сина му Билял. Разследването, което сега е в застой, разкри прякото участие на премиера през февруари, когато беше публикуван запис на разговор на Ердоган с Билял. В разговора министър-председателят казва на сина си да скрие 30 милиона евро в деня, когато бяха полицейските акции през декември миналата година.

Ердоган обвинява за корупционния скандал бившия си съюзник, духовника Фетула Гюлен, който има значително влияние върху държавния апарат.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието постигна убедителна победа на местните избори миналия месец, като спечели ключовите постове в Истанбул и Анкара. Тези избори бяха смятани за референдум за 11-годишното управление на Ердоган.