Хакери могат да прихващат съобщения и да извършват плащания.

Експерт по сигурността алармира за уязвимост в SIM картите на мобилните телефони. 750 милиона устройства са застрашени от хакери, твърди Карстен Нол, основател на компанията Security Research Labs.
Уязвимостта позволява на злонамерени лица да получат 56-символния цифров ключ за достъп до чипа на мобилното устройство. В резултат на това телефонът става незащитен и хакери могат да прихванат текстови съобщения, да извършват плащания или да правят копия на SIM картите.
При взлом с използване на обикновен РС са необходими едва няколко минути, твърди Нол. Според него, хакерската атака има потенциал да засегне над 750 милиона мобилни телефона независимо от модела. Не се уточнява мрежите на кои оператори са податливи на евентуална атака.
Особено голям е рискът за потребителите от Африка, където е популярно плащането на услуги през мобилни сметки.
Проблемът може да бъде решен чрез внедряване на съвременни методи за криптография, както и с използване на виртуални Java машини, които ограничават достъпа на аплети до определена информация.
Името на Карстен Нол нашумя преди време, когато специалистът от Security Research Labs създаде метод за прихващане и декодиране на данни от GPRS трафика на мрежовите оператори.