НАТО трябва да прегрупира силите си в Източна Европа и да превърне Черноморския регион в приоритет след анексирането на Крим от Русия, заяви румънският външен министър.

"Румъния има конкретни очаквания за прегрупиране и предислоциране на изток на военноморските, военновъздушните и сухопътните сили на НАТО", заяви Титус Корлъцян. "Черноморският регион трябва да бъде основен приоритет на НАТО и на ЕС", подчерта той. Букурещ е изключително разтревожен от събитията в Украйна, които имат сериозни последици за международната сигурност", допълни той.

Румъния, която е член на ЕС и на НАТО, споделя обща граница с Украйна на север. За да успокои източноевропейските държави членки, най-вече балтийските страни Полша и Румъния, НАТО реши в началото на март временно да изпрати разузнавателен самолет АУАКС. Той ще прелита над Полша и Румъния в рамките на усилията на Алинса да наблюдава кризата в Украйна.

САЩ също изпратиха шест изтребителя F-15, десетина F-16 и три транспортни самолета в Полша. Американски разрушител се очаква да пристигне в Черно море до дни.