„Съгласието ми е с всички граждани, които протестират на улицата, защото те искат стабилни институции, те искат независима съдебна власт, те искат силна борба срещу корупцията. Наистина съм убедена, че демокрацията не може да бъде построена върху олигархията от старо време. Това не е възможно. Трябва да излезеш от това и да построиш модерна система, където Европа ще бъде с теб". Това посочи пред журналисти заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг след среща с президента Росен Плевнелиев.

„Политическите партии трябва да отиват към бъдещето, а не - към миналото, защото бъдещето, нови хора, нови начини за правене на нещата е единственият начин. Във времена на нестабилност, всички, които носят отговорност в нацията, би трябвало да обединят усилия, и да се опитат да изведат страната от нестабилността. Това ще е хубаво за гражданите и за новото поколение. Аз наистина апелирам към онези, които носят отговорност, да се обединят, да забравят миналото и да работят за бъдещето", добави Рединг.

„От няколко години насам, при различни министри от различни партии, помагах на тази държава да построи тази независима съдебна власт, която е основа за гражданите, които трябва да имат възможност да вярват на съдебната си власт, на независимостта на съдиите. Това е основа за икономиката, защото ако някой иска да инвестира, трябва да има правна сигурност, защита, че ако нещо се обърка, тази инвестиция може да отиде в независим съд", обясни Вивиан Рединг.

Имах огромната чест да се срещна с президента на България и трябва да кажа, че у него намирам човек, който обича да дава решения на проблемите. Казах му - да направи всичко възможно, за да се намери консенсус между политическите партии.

„Гражданите, обществото и икономиката разчитат на твърди институции. Това е необходимо. Вярвам, че утрешният диалог не е политически, а е обществен. Всички хора с добра воля и вяра са поканени да бъдат там. Ние, политиците, ще направим нещо, което политиците не знаят – ще слушаме и ще отговаряме на въпроси, а не да държим големи речи. Нямам търпение. Благодарна съм на президента ви, че ще представи този диалог. Това е година на гражданското общество, на гражданите и е задължение на политическите лидери да слушат това, което гражданите имат да кажат", заяви Рединг.