Това правителство много бързо тръгна по пътя на Жан Виденов. Ние ще влезем в парламента по точката за бюджета, защото тя е в пъти по-важна от Избирателния закон.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с актуализацията на бюджета. Ще се опитаме по всякакъв начин да ги разубедим. Бихме се съгласили да се извади пакет от 150 млн. лева, приемаме да са за най-слабите, добави Борисов.

Една част от българите в момента ще вземат по някакви пари. Другата част, тези, които са на протеста, трябва да знаят, че ще връщат още 1,2 млрд. лева похарчени пари, защото те няма да раздвижат нито икономиката, нито производството, те ще заминат и няма да има ефект, освен временен, убеден е Борисов.

Той подчерта, че веднага трябва да има предсрочни избори. "Този нелегитимен парламент и управление абсолютно непрофесионално, неекспертно, доказано вече ще доведе до събитията от жан-виденово време", заяви Борисов.

След 3 години, което и да е правителство трябва да приготви 1 милиард и още 200 милиона от лихвите. Няма шанс, което и да е правителство при падежите, които идват в следващите години от кредитите - половин милиард за "Белене", сега още 1 млрд. плюс обслужването на стотици милиони левове лихви, за 3 години само днешният кредит ще донесе 200 млн. допълнително, каза Борисов.

В момента мисля как да сведем актуализацията на бюджета до 150 млн. лева, които да отидат за социалнослабите, каза Борисов. Многократно предупреждавах. След като не е никакъв финансист и икономист, днес Орешарски го доказа по безапелационен начин. Никога нямаше да тръгне по най-лесния начин, ако имаше малко опит в тази сфера, добави Борисов.

Българите трябва да се сърдят на себе си, че са допуснали това нещо. Това го казвам, за да ми е чиста съвестта, че съм предупредил. Разговарял съм с Пламен Димитров и Константин Тренчев, тревогата у тях е огромна.

Ние излязохме от НС, за да бъдем съпричастни към десетките хиляди на улицата, които не искат това управление, сега ще се върнем заради бюджета. Така ще могат гражданите още един път да чуят нашите финансови експерти, посочи лидерът на ГЕРБ.

За тефтерчето на Филип Златанов, Борисов каза: "Виновните бяха наказани". "Очаквам да излезе истината дали е така, или не е. Масово всеки си прави тефтерчета и си пише някакви имена", каза още Борисов. "Когато има прокурорска проверка, истината най-добре ще излезе. Това, което ме съмняваше, че има такъв стил на работа, сега го установих и взех мерки. Явно са на време и достатъчно безапелационни", заяви Бойко Борисов.

Тефтерчета, тетрадчици отклоняват вниманието – един милиард от държавните пари изтичат в незнайни посоки, каза Борисов. Чухте ли закъде ще отиде този 1 милиард, запита председателят на ГЕРБ. Той обясни, че ГЕРБ ще се опитат по всякакъв начин "да разубедят управляващите да не се стига до актуализация. Единственото, което от ГЕРБ биха се съгласили е да се извади пакет от 150 млн. лв. и да се даде на най – слабите. Борисов каза, че и двата синдиката са призовали ГЕРБ да се върнат за бюджета в НС.

Според бившия премиер ако се вземе заем от 1 млрд. лева догодина ще се наложи пак "същото упражнение". Борисов дори си позволи да прогнозира, че "до няколко месеца и фондовете ще ги спрат" и уточни, че не говори от името на Брюксел. Познавайки и виждайки хората, които ще управляват парите съм убеден до къде ще я докарат, коментира той.

Борисов припомни предизборните обещания за нови работни места и попита дали нещо е направено. "Дори и аз в момента съм по – голям работодател от Орешарски, защото всяка сутрин 50 души взимат по 50 лв. пред нас."