Проруските активисти в югоизтока на Украйна не само укрепват денонощно барикадите около завзетите от тях здания, но и измислят какви ли не нови методи за психологическо въздействие срещу всички, които се опитват да смажат протестите им. Обозреватель дава два достатъчно красноречиви примера за това.
В Луганск активисти, които защитават барикадите пред завзетата сграда на СБУ, са издигнали бесилки за "бандеровците", които се осмелят да припарят тук.

Те твърдят, че бесилките засега са предназначени само за сплашване. Но ако някой се опита да щурмува окупираното здание и барикадите, те щели да бъдат принудени да използват зловещите съоръжения по предназначението им.

В Харков проруските активисти пък са погнали всички младежи и девойки, които носят дрехи със символиката на Великобритания или САЩ, твърди Обозреватель. Съобщение за това е публикувано на страницата на харковския Антимайдан в социалната мрежа Вконтакте.

"Уважаем момчета и момичета, считано от 10 април 2014 г., ако забележим по вашите дрехи: якета, чантички, панталони, тениски, жилетки и т.н флаговете на кървавите окупатори, може веднага да ги събличате и да се спасявате с бяг! Вече е късно да ви обясняваме какво означава това да носите символите на фашистите и окупаторите. Ако вие не ги свалите доброволно, спрямо вас ще бъдат приложени руски санкции и отивайте на...й в Англия или САЩ!", се изтъква в предупреждението.

Обозреватель посочва, че авторите на декларацията не са обяснили защо именно Великобритания и САЩ са окупатори и кои именно територии на Украйна са завзели. Има коментари обаче, че историята може да е епизод от информационната война в Украйна и хора от спецслужбите може да са съчинили декларацията и да са я приписали на харковския Антимайдан, за да го очернят пред младите хора.