"Решението на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм.

Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес". Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по повод днешното решение на Съвета на външните министри на ЕС, да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористични организации, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Решението идва една година след трагичния атентат на летище Сарафово, в който загинаха един български гражданин и петима израелски туристи. През февруари 2013 правителството обяви, че има достатъчно основания да се смята, че хора свързани с военното крило на организацията стоят зад атентата. Тогава България поиска от ЕС адекватни мерки, които да защитят европейските граждани от подобен тип атентати. В месеците след февруари, както стана известно от изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев, са открити допълнително следи, които потвърждават първоначалната теза.