Гърция се завръща към финансовите пазари, пускайки емисия на петгодишни облигации, което изпраща на света важен сигнал, че дълговата криза в еврозоната си отива.

Това се случва четири години, след като Гърция беше спасена от фалит. Часове преди пускането на облигациите мощна бомба избухна пред Централната банка в Атина. При инцидента нямаше ранени.

Връщането към капиталовите пазари представлява крайъгълен камък във финансовото възкресение на Гърция след два спасителни пакета на ЕС и МВФ. Облигациите, които ще се продадат ден преди посещението на германския канцлер Ангела Меркел, са на стойност 2,5 милиарда евро, съобщи Министерството на финансите.

Емисията от петгодишни облигации ще бъде пусната при лихви от 5%. Ходът на Атина бе приветстван от МВФ, който заедно с ЕС и ЕЦБ предостави парична помощ на изпадналата в затруднение средиземноморска икономика.

Активността на Гърция на дълговите пазари беше замразена през 2010 г., когато беше принудена да потърси спасителен заем от ЕС и МВФ, за да избегне банкрут.

В замяна на средствата за нейното спасяване, Гърция трябваше да въведе множество строги реформи, включително рационализиране на държавния сектор. Мерките предизвикаха вълна от протести в страната, която шеста поредна година е в рецесия и не успява да се справи със зашеметяващите 28% безработица.

Така наречената " тройка " на Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ даде първия спасителен пакет на Гърция през 2010 г. на стойност 110 милиарда евро.

След като това не успя да стабилизира икономиката, тройката се съгласи на втора помощ през 2012 г. на стойност 130 милиарда евро плюс анулиране на дълговете на частния сектор в размер на повече от 100 милиарда евро.