Пясъчните дюни на пустинята в Тунис са на път да погребат родното място на младия Анакин Скайуокър, който в последствие избира тъмната страна на силата и се превръща в мрачния Дарт Вейдър, съобщава Би Би Си.

Комплексът от сгради е известен на почитателите на сагата "Междузвездни войни" като гр. Мос Еспа, намиращ се на планетата Татуин. Но в реалния свят той се намира в пустинните райони на Тунис, където безмилостният вятър буквално премества пясъчни дюни. Учени използвали сградите в Мос Еспа, за да измерят скоростта на настъпление на гигантските дюни с формата на полумесец, известни под името бархани. И доказват научно защо не е препоръчително да се изграждат жилища в лестности, където има бархани. Оказва се, че на земята плаващите пясъчни дюни се придвижват 10-пъти по-бързо от тези на повърхността на Марс.

Екипът американски и тунезийски учени публикува резултатите от изследването си в сп. Geomorphology. Когато посетили за първи път Мос Еспа през 2009 г. те отбелязали, че част от комплекса, в който са снимани сцени от "Междузвездни войни Епизод IV: Нова надежда" вече е почти погребана под барханите. В този район плаващите пясъчни дюни напредват с по 15 м. на година. След време пясъчното море ще подмине приказния град и тайю може отново да изплува на повърхността, но постройките въобще няма да приличат на днешния си вид.