Заради славната и величествена хилядолетна история турнето на трона от Game of Thrones започва от Велико Търново, съобщиха от общинска администрация. Утре вечер кметът Даниел Панов и управителят на "HBO България" Димитър Нойков ще дадат официален старт на националното турне на трона. То е част от подкрепата за Велико Търново като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година.
Престолът, за който в световния филмов хит "Игра на тронове" се водят битки на живот и смърт, ще бъде разположен за снимки в подножието на крепостта Царевец в събота и неделя.

Преди това на площад "Цар Асен I" тронът ще бъде посрещнат от общинския духов оркестър, който от месец подготвя собствен аранжимент на музиката от сериала. За представянето на трона от Game of Thrones за оркестъра бяха доставени ноти на откриващата музикална тема от филма. Тя ще прозвучи за първи път на живо в България.

Според легендата железният трон е направен от мечовете на враговете, които са се предали. 59 дни са били необходими, за да може от хилядите мечове да стане трон. Остриета и назъбени ръбове сочат във всяка посока и всяват страх у всеки, застанал пред него.

Тронът е висок над 2 м, тежи над 100 кг и винаги се придружава от строга охрана. Изработен е в САЩ и доставен в Будапеща, където е седалището на НВО за Европа. Култовият филмов атрибут ще премине още през Бургас, Варна, Пловдив и София.