Израелски археолози откриха в северните части на страната древно погребение от XIII в.пр. Хр. - от късната бронзова епоха.То се намира в Израелската долина.
Находката е направена при прокарване на газопровод, съобщиха Ройтерс и NEWSru Israel.

Откритите от археолозите експонати в основната си част на практика не се срещат в Израел. Сред тях е глинен саркофаг, чийто капак е с формата на човешка фигура.
Сред другите находки е пръстен печат с името на египетския фараон от XIX династия Сети Първи, управлявал през 1290-1278 г. пр. Хр.

Около саркофага с цилиндрична форма са били намерени керамични съдове за съхранение на храна, култови принадлежности, кости на животни и др.
Ръководителите на разкопките Едуин ван ден Бринк, Дан Кирзнер и Рон Беъри отбелязват, че даровете е трябвало не само да служат на покойника в царството на мъртвите, но и да умилостивят боговете. В саркофага е открит скелет на възрастен мъж, глинени съдове, бронзов кинжал, а също чаша и пластини, изработени от бронз.

Учените са установили, че всичките предмети са с местен произход.

Недалеч от саркофага археолозите са се натъкнали на две мъжки и две женски погребения. Предполага се, че главното погребение е или на ханаански чиновник, който е служил при египетския фараон, или на богат местен жител, който е пожелал да бъде погребан според египетските обичаи.
Находката показва влиянието на Древен Египет върху културата на Ханаан през късната бронзова епоха.

Специалистите съобщават, че саркофази с човешки фигури, подобни на египетските, се срещат в Израел много рядко.
Последната подобна находка е направена преди около 50 години в Дир ел Балах.

Те отбелязват, че по време на управлението на Сети Първи именно Израелската долина е била център на египетската администрация на израелските земи. Най-яркото доказателство за това е пръстенът, изработен частично от злато, с името на фараона.