Дъщерното предприятие на американската компания „Хюлет- Пакард” в Русия призна своята вина по предявени от щатските власти обвинения в даване на подкупи на чиновници с цел спечелването на изгодни договори за доставка, съобщи ИТАР - ТАСС.
Това е вторият случай, след като вчера същото признание направиха и от филиала на американската компания в Полша. Разследване на данъчните и антикорупционни служби в САЩ са доказали подкупите, с окето е нарушено американското законодателство и на компанията вече е наложена глоба от 108 милиона долара.

Подкупите, раздавани в Русия се изчисляват на десетки милиони долари, като парите са постъпвали както в лични сметки на висши чиновници, така и в техни подставени фирми.

Един от най- големите проекти, получени по този начин от „Хюлет- Пакард” в Русия е за оборудване с компютри на едно от федералните министерства на стойност 100 милиона долара.

С помощта на купени чиновници, от американската компания са получили допълнителни плащания в размер на още 105 милиона долара по същия контракт.

Според американски източници, продължава разследването на работата на дъщерните фирми на „Хюлет- Пакард” в Берлин, Мексико и още няколко европейски държави.