Със 7 метра са напреднали за последното денонощие спасителите в рудник Ораново, издирващи двамата затрупани във вторник миньори, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

До 10 часа тази сутрин са прокопани 34 метра от свлачището, остават 28. Данните изнесе областния управител Муса Палев.

Според него никой от работещите на 300 метра под земята не щади сили за откриване на двамата затрупани миньори - Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Спасителите предполагат, че двамата са отскочили в един от двата джоба, или така наречените две "V" от схемата, която БГНЕС вече публикува.

"Калта става все по-рядка, не знаем с какво количество вода са разполагали двамата затрупани в момента на аварията", каза още Палев. Според него спасителите все още не са достигнали до мястото откъдето се е изсипало калното свлачище.

Според миньори, свличането е станало от дъното на галерията, където се е извършвала т. нар. "обрушовка". Което означава, че единствената надежда за двамата в неизвестност е да са се намирали по време на свличането в едно от двете разклонения, галерии с дълбочина около 4-7 метра.

Към обяд днес се очаква началникът на рудника Валери Манов, слязъл под земята към 9.30 часа, да излезе и даде нови данни за извършваните спасителни дейности.

Към 9 часа в района на рудника се появи Станислав Тасев, племенник на собственика Красимир Михайлов.