Нагли крадци разбиха апартамента на бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров, обърнаха го наопаки и изнесоха метална каса с 45 000 лв. и пистолет “Зиг Зауер”, подарък от бившия вътрешен министър Румен Петков.

Жилището се намира в малка кооперация на столичния бул. “Цар Борис III”. Бандитите се вмъкнали вътре посред бял ден във вторник, след като майсторски разбили ключалка “Аблой”.

“Вярно е, няма да скрия. Жилището беше в отчайващо състояние, ровичкали са къде ли не. Вмъкнали са се между 12 и 17 ч. Аз излязох към 11,30 ч. Към 17 ч вкъщи се е върнала жена ми. Видяла е разбита ключалка на вратата и ми се обади веднага. Казах ѝ да не пипа нищо и позвъних на тел. 112. Хората отреагираха много бързо и веднага ме свързаха с Шесто районно. Те са се обадили в столичната дирекция и започна следствие”, разказа ген. Киров.

Оказало се, че крадците са изкъртили захванатата за стената огнеупорна каса, която тежала над 10 кг, и я изнесли, без никой да забележи.

“Всички си мислехме, че здраво е захваната с дебели болтове в стената. Крадците са я изкъртили зверски. Касата беше масивна. В нея бяха парите, които получих като обезщетение при пенсионирането си през януари 2012 г.", обясни Киров. Той разчитал, че касата и ключалката са достатъчно надеждни и не внесъл парите в банка.

“Ключалката беше модерна, всички се кълняха, че е от най-здравите. На излизане крадците са прихлопнали вратата, намерихме я заключена, но с разбит патрон", уточни Киров.

Съседите казали, че не са видели съмнителни хора. “Кражбата е станала по време, в което хората са на работа. А и в кооперацията повечето съседи са наематели. Никой никого не познава, никой никого не вижда”, коментира бившият шеф на разузнаването. Той смята, че жилището не е случайно избрано от взломаджиите.

“Няма как да не са знаели, че е мое. Познават ме и в блока, и в квартала. Дори преди влизането да не са били наясно кой е собственикът, тук има достатъчно мои снимки с държавни мъже. Пагоните ми бяха разхвърляни вандалски. А и не личи нещо да е изплашило крадците”, каза Киров. От МВР твърдят, че става въпрос за типична взломна кражба. Малко вероятно било нахлуването в дома на ген. Киров да има връзка с работата му в раразузнаването.

“Това е битова кражба, няма данни за нещо различно. Ще работим по този случай, както и по всички останали”, коментира вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев. “Ще се проверяват всички версии, включително и дали може да се търси връзка между кражбата и секретното дело срещу генерала, допълни друг източник. Киров е обвинен в присвояване. Той обаче твърди, че е невинен и се надява да изчисти името си в съда.

“Кражбата и делото са различни неща", каза Киров.