По-строги санкции за депутатите, които отказват да ходят на работа, обмисля управляващото мнозинство.

Единият вариант е да бъдат удържани целите заплати на отсъстващите трайно без извинителна причина. В момента избраниците получават 1/3 от основните си заплати дори и да не отидат на работа нито веднъж в месеца, съобщава вестник "Труд".

Решението за по-строги санкции може да влезе в пленарната зала след лятната ваканция на Народното събрание. Мярката би ударила избраниците от ГЕРБ, които от месец не ходят на работа.

Идеята парламентът да не плаща нито един лев на депутати, които не идват на работа през месеца, била лансирана от заместник-председателя на Народното събрание Христо Бисеров (ДПС).

В момента при три поредни отсъствия, или общо 5 в месеца, народните представители си докарват по 732 лева на месец (б.а. - 1/3 от основната депутатска заплата, която е 2196 лева). Тези доходи са малко по-ниски от средната работна заплата за страната, която по последни данни на Националния статистически институт (НСИ) е 778 лева.

Засега в левицата нямат единна позиция по въпроса колко строги да са санкциите за нарочно отсъстващи от работа депутати. Според някои социалисти има логика заплатите на тези, които не участват в заседанията, да бъдат удържани, тъй като избирателите са ги пратили в парламента, за да пишат закони.