Грандиозна гонка и поставяне на рекорд за най-бързо изминаване на разстоянието между София и Бургас планират тази нощ привърженици на високите скорости.
Това става ясно от дискусия във форума skyscrapercity.com.
В раздела за магистрали тази сутрин е проведена дискусия, в която човек с псевдоним SadR съобщава, че във фейсбук са се организирали хора, които да опитат да минат разстоянието за по-малко от два часа. В 8.45 часа потребителят е обявил събитието, като изразява недоумението си от липсата на ентусиазъм от останалите членове на форума.
„Не разбирам защо сте такива черногледи песимисти тук. Имаме нова магистрала, нека да ѝ се радваме, а не само да казваме как трябвало само да внимаваме. Разбирам, внимаването е добро нещо, обаче хайде нека да не прекаляваме", е написал SadR, който подробно обяснява, че скоростта и изминаването на разстоянието за най-малко време зависят от човека, пътя, условията и автомобила. „Едно е човек да кара лада на 20г., друго е да кара нещо ново и тунинговано, чипосано, с нитро и тем подобни глезотии и екстри", обяснява той.
Според него разстоянието София-Бургас се минава „спокойно за 2ч. и 30 мин.", като прави дори още по смели предположения за това, че отсечката е около 100 минути или „потенциално 1 час и 30 мин."
„Довечера сме се събрали хора във фейсбук групата ни да се опитаме как е да се мине цялата Тракия за под 2 часа. Като идея е добра, по-добре по Тракия да си тестваме тунингованите автомобили, отколкото на околовръстното, а и като стигнем в Бургас ще си направим сбирката там, и море има за уикенда. По сметки най-доброто време което е възможно би трябвало да е около 100 мин. или дори потенциално 1ч. и 30мин., но последното може да претовари двигателя, все пак не е като да вдигнеш за 2 минути 240км/ч на околовръстното, за час и повече си е много натоварващо, а може и горивото да не стигне защото разхода расте неимоверно със скоростта. Затова както и го бяхме обсъждали с аверчетата 2 часа е може би оптималният вариант за разумна граница, говоря за добри и тунинговани автомобили, не за лади петици.
Както и да е, довечера през нощта ще видим кое е разумното време за Тракия. Хайде и безаварийно", завършва SadR.
Планирано е събитието довечера да стартира между 1 и 2 часа след полунощ, „за да няма тапи по пътя, а и полиция също". Във Фейсбук групата участието си били потвърдили 400 души, което било потвърждение на предположението „че определено ще има трафик към морето". „Което е добре, защото ако сме повече хора никой няма да ни посмее да ни спре, както протестиращите си затварят кръстовища, когато им скимне и никой не ги пипа. То и по околовръстното на гонките отдавна никой не ни закача. Обаче, гонките са до време, омръзват. Сега поне имаме един нов вариант за проба. Дори може да стане нещо редовно за петък/събота, или например за джулая може да стане традиция да минеш Тракия за под 2 часа и да отидеш до морето през нощта", пояснява SadR.
В отговор на идеята за мегагонка има поредица от негодуващи потребители, които обявяват идеята за опасна и глупава.
Подписалият се като _Gh0st_ съветва участниците в гонката да спестят време на лекарите от спешна помощ и да напишат кръвната група на ръката си и това дали страдат от сърдечни заболявания. „Ей така, за всеки случай, ти си карай безрасъдно бързо - но спаси 2-3 други живота", пише той.