Службата за безопасност на Украйна (СБУ) е арестували Мария Коледа, гражданка на Руската федерация, която е изпълнявала задачи на спецслужбите за дестабилизация на обстановката в южните области на Украйна. На 7 април тя е взела непосредствено участие в стълкновенията пред сградата на областната администрация в Николаевск, съобщава пресцентъра на СБУ.
23-годишната Мария Коледа е пристигнала на 4 април т.г. Тя е признала, че това е деветата й мисия в Украйна. На 5 и 6 април се е срещнала с лидери и активисти от проруските движения в Херсон, а след това е посетила различни градове в областта за мониторинг на ситуацията.

На 7 април тази девойка взела непосредствено участие в стълкновенията в Николаевск, използвала е огнестрелно оръжие и е ранила трима души, съобщава Обозреватель.

Оперативните работници са установили, че на 8 април тя е доложила на своя шеф в Русия, че проруските активисти разполагат със самоделни взривни устройства в "неограничено количество" и че е постигната договореност да им бъде доставено стрелково оръжие. Тя е информирала и за готовността на две диверсионни групи (7 души от гр. Херсон и 6 от гр. Нова Каховка) да отпътуват в Донецк и да участват в масовите безредици.

Мария Коледа е получила указания да проучи състоението на въоръжението на украинските граничари на границата с Кримската република, както и възможността за легално и нелегално пресичане на границата от лица, на които СБУ е забранило пребиваването в Украйна. 

От руската шпионка е иззет травматичен пистолет, преправен да стреля с бойни патрони, и методически указания за подготовката на диверсионни групи. Продължават разпитите и оперативно-следствените действия по отношение на задържаната шпионка, съобщава още пресцентърът на СБУ.