С падането на ограниченията за българи във всички европейски трудови пазари и началото на сезонната заетост в селското стопанство и туризма сигналите за нарушения се увеличават. От миналата година се налагат нови начини за заобикаляне на закона, съобщава Главната инспекция по труда.

В някои случаи условията, които се предлагат от посредниците не отговарят на действителните и работниците стават жертва на трудова експлоатация. Инспекцията в момента работи по точно такъв случай с фирма, набираща работници за месопреработващи компании в Германия. Потърпевши разказали, че са били принудени да работят при изключително тежки условия, много по-различни от предварително уговорените. Били са задължени да изпълняват нечовешки норми при удължен работен ден срещу заплащане, което е много по-ниско от обещаното. Освен това са били дискриминирани и са получавали по-малко от колегите си от Полша, наети за същите задачи.

В допълнение, от кандидатите за работа е искана определена сума за обработка на документи и декларация, че няма да претендират за възстановяването й, ако се откажат от осигурената им работа. ГИТ напомня обаче, че при посредническа дейност фирмите нямат право да искат каквито и да е пари от кандидатите и ако се случи - това е сигнал за нередност и вероятна измама. Същото важи и за липсата на договор между посредника и работника.

Одобрените български работници били извозени до Полша, където подписали договори на полски език с полския работодател без да разбират клаузите в тях и да са запознати предварително с условията. След това били командировани в Германия. По закон обаче одобрените за работа в чужбина трябва да тръгнат от България с подписан трудов договор на български език и подоброности за условията, при които ще бъдат посрещнати – данни на фирмата, месторабота, работно време, заплащане и т.н.

Съвместна проверка на ГИТ с представители на НАП и СДВР във фирмата показала, че тя има регистрация в Агенцията по заетостта като посредник, но не и регистриран договор с чуждестранен работодател, което е задължително условие за осигуряване на заетост зад граница. За случая ще бъдат сезирани полските и немските власти.

Вариантът с командироването на работници се използва все по-често, обясняват от Главната инспекция по труда. При тази схема посредниците се обявяват за представители на различни фирми, които са ги упълномощили да им осигурят персонал. Така се заобикаля изискването за лицензиране от Агенцията по заетостта и за регистрация на договор с чуждестранен работодател. Парите, които се събират от кандидатите обикновено са за осигуряване на т.нар. формуляр А1, който се издава напълно безплатно от НАП и всъщност е за командироване в чужбина за период по-дълъг от 30 дни.

Друг вид злоупотреба, за която предупреждава ГИТ, е услугата за регистриране на необходимите документи за самонаемане на българи в ЕС, най-вече във Великобритания. Фирмите взимат по 400-500 паунда (при това масово) за нещо, което лесно може да се свърши от самия човек по интернет.

Желаещите да работят в чужбина трябва да внимават и за лъжливи обяви. Налага се схемата с пускането на обяви за работа в съществуващи компании, през имейли, които са с незначителна промяна от оригиналните. Тези обяви се появяват и в специализирани сайтове за търсене на работа и обикновено изпъкват пред другите с атрактивни условия и заплащане. Кандидатствалите бързо получават одобрение, без никакъв личен контакт с представители на фирмата, но за да започнат трябва да платят определена такса за обработка на документи. При подобни атрактивни обяви трябва да се потърси контакт директно с цитираната фирма, за да се установи дали наистина оттам набират нови служители, или става въпрос за измама, препоръчва ГИТ.