Контролът по спазване на изискванията на Закона за защита на потребителите ще се осъществява от Агенция за защита на потребителите към министъра на икономиката, решиха народните представители с приемането на второ четене на поправки в Закона за защита на потребителите, предаде репортер на БГНЕС.

Новата агенция на практика ще замени Комисията за защита на потребителите, като ще бъде пряко подчинена на министъра на икономиката с цел по-добра координация. Превръщането на комисията в изпълнителна агенция се случи след предложение на народния представител Румен Гечев от "Коалиция за България", което бе подкрепено от мнозинството.

Тази промяна е желана от министерството на икономиката, обясни Гечев. Тя подобрява координацията, каквото е желанието на ведомството, подчерта той.

Поправката не бе подкрепена от опозицията в лицето на ГЕРБ, като срещу нея възразиха почти всички депутати от партията на Бойко Борисов. Според ГЕРБ с подобна промяна комисията "се принизява" до изпълнителна агенция, което противоречи на вменяването на повече правомощия, което вносителите предлагат със закона и което се подкрепя от всички парламентарни групи.

Делян Добрев попита дали превръщането на комисията в изпълнителна агенция ще означава административна реформа и намаляване на състава и как това ще доведе до по-добра защита на потребителите. В отговор Румен Гечев, че числеността на агенцията не се засяга от закона и по никакъв начин не може да се каже как изпълнителната власт ще реши да формира състава на агенцията.

Срещу тази поправка се изказа и настоящият председател на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев. Той потвърди мнението на ГЕРБ, че с нея се подценява съществуването на тази комисия, която се превръща в част от администрацията на министерството и се отнема относителният и независим статут.

От ГЕРБ посочиха още, че се премахва колегиалното начало в управлението на комисията, като се цели тя да стане зависима от един министър. "Изказванията ви са чисто политически", контрира Румен Гечев и бе категоричен, че никое правителство няма да тръгне към принизяване на тази комисия. Решенията на директора на агенцията няма да бъдат еднолични - над него стои министерството, което се контролира от Министерски съвет, а той респективно от парламента, посочи Гечев.

От името на икономическото министерство се изказа зам.-министърът Красим Димитров, който посочи, че в Европейския съюз и конкретно във Франция, Англия, Швеция и други държави тази комисия е под формата на департаменти към отделните ведомства.

"Спорно е, дали тази промяна издига или намалява статута на този орган, но е несъмнено, че ще подобри координацията", защити поправката и Йордан Цонев от ДПС. В крайна сметка поправката и целият текст на законопроекта бяха приети окончателно от комисията, като предстои да влязат за гласуване и в пленарна зала.

В мотивите на законопроекта правителството посочва, че са необходими нови законови регламентации за защита на потребителите. Със законопроекта се цели създаване на нова правна рамка за защита на потребителите, отговаряща на бързото развитие на новите техники за продажба на стоки, бързо навлизане на информационните технологии.