Общият дълг на Украйна към Русия е 16,6 милиарда долара, обяви руският министър-председател Дмитрий Медведев по време на среща с руския президент Владимир Путин.

"Три милиарда долара е дългът на Украйна, 2,2 милиарда долара е дължимото за доставки на газ, а 11, 4 милиарда идва от това, което ние наричаме "пропуснати ползи за Русия". Общо това прави 16,6 милиарда долара, обобщи Медведев.

"Отнасяме се с нашите украински партньори, както с всички останали. Основният ни принцип е, че договорите трябва да се изпълняват", посочи премиерът.

Той напомни, че Русия и Украйна имат сключен договор през 2009 г., който трябва да бъде изпълнен. Документът предвижда авансово плащане. "Можехме да преминем към тази форма на изплащане по-рано, но не предприехме тази стъпка предвид трудната икономическа ситуация в Украйна", каза ръководителят на правителството. Той отбеляза, че споразумението от 2009 г,. продължава да е в сила и това не се оспорва от висшите длъжностни лица в Украйна. Медведев обясни, че цената на газа се е променила в резултат на денонсирането на т.нар. "харковски споразумения", но "общият подход остава".

Той нарече "пълен позор" натрупаните задължения на Украйна за доставките на руски газ. "Ако критичната ситуация продължи, Киев ще плаща авансово за газа", предупреди премиерът.