С разписване на всички промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия се влиза в хипотезата, че не всичко може да бъде изчерпателно разписано и ще изпаднем в противоречие със свободната пазарна търговия. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов, предаде репортер на БГНЕС.

По време на заседанието на Парламентарната комисия по земеделието и храните, на което се обсъждат готвените промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, Абазов предложи да се създаде инстанция като камара или борд, чиято цел да бъде изготвянето на вътрешна регулация.

Според Абазов е по-добре на първо време да се разпишат мерките, които не са в противоречие със свободната пазарна търговия. "Няма как да въведем абсолютна регулация и фонд "Тютюн", а качеството на българския тютюн вече е мит", категоричен е Абазов.

Зам.-министърът на земеделието и храните уточни, че все още внесен законопроект няма и е налице само разработена концепция, която все още е на ниво концептуално обсъждане.

"Законодателството в тази сфера е свързано с доста сложна регулация, защото като специфична култура има и своята регулация и на европейско ниво", обясни Абазов и подчерта, че реформата на европейското законодателство в тютюневия сектор е започнала през 2004 г., а България се е включила в движение и сме приели тази регулация, макар тя да е негативна за България.