Първият международен инвестиционен форум "Новата икономика на България – пътят на изток" започна днес в Поморие.

Той се организира от областната администрация в Бургас и е под патронажа на вицепремиера Даниела Бобева. Над 140 фирми от 16 държави участват в него. Посланици, консули и бизнесмени от арабския свят, Русия, Турция и други страни са представени на форума.

Една от основните цели е да възвърнем загубени пазари в тези държави, поясни областният управител Павел Маринов. Той посочи, че в региона, строителството е добре развито, но сектори като зеленчукопроизводството, например, почти не присъстват в отчетите.

Първите инвестиции са факт още от днес, съобщи Зияд Ел-Масри, председател на Българо-арабската бизнес асоциация. Две от най-богатите фамилии от Саудитска Арабия от днес регистрират свои фирми с капитал 20 млн. евро в Бургас.

"Основно имат интерес към промишлената зона на Бургас, към земеделски земи в Бургас, Айтос, Руен", каза Ел-Масри.

Арабите проявяват интерес и към терени в Стара Загора и Варна, но седалището им ще са в Бургас. Търсят да назначат инженери и икономисти. Плановете им са да отглеждат зърнени култури и пилета, като така да затворят цикъла на производство. Има инвестиции и в обратната посока – Катар, например, ще има нужда от строителни компании за подготовката за Мондиал 2020. 11 български фирми вече са подписали договори за това

Според Зияд Ел-Масри подобни форуми са важни и ценни, защото целият свят иска да работи с араби, а така – те ни идват "на крака". 40% от кешовите средства са в арабския свят, припомни Ел-Масри. Като минуси той посочи: "Нямаме посолство в най-богатата държава в арабския свят Саудитска Арабия. Сомалия има посолство там, ние – не. Така инвеститорите ходят до Кувейт или Йордания само за виза. На летище "Бургас" пък няма линии с арабските държави, въпреки че е международно", посочи Зияд Ел-Масри.

От Българската стопанска камара представиха в рамките на форума и възможностите за бизнес у нас. 0.9% икономически ръст има за 2013 г., което е надхвърлило очакванията на всички, подчерта Камен Колев, заместник – председател на камарата. За следващата година се очаква по-висок и устойчив растеж.

Утре форумът ще бъде закрит от вицепремиера Даниела Бобева, която ще представи състоянието на икономиката ни и възможностите за развитие. Очаква се да бъде подписан и договор между България и валията на Къркларели за съвместен строеж на жп линия.