Деветте бутици в Милано на компанията на световноизвестните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана ще останат затворени за три дни в знак на протест на основателите на фирмата срещу лошото отношение към тях от страна на кметството на града.

"Ние не сме съгласни да търпим неоснователните обвинения на финансовата полиция, атаките на прокуратурата и нападките на медиите, които продължават вече от години", посочват дизайнерите в комюнике. През юни те бяха осъдени за данъчни измами на година и 8 месеца затвор и 500 000 евро обезщетение на данъчните власти. "Ние сме възмутени от начина, по който миланското кметство се отнася към нас, и решихме да затворим за 3 дни бутиците си в града, считано от днес (петък). Тази мярка е израз на нашето възмущение", се казва в комюникето.

Конфликтът възникна от неофициално изявление на заместник-кмета по търговията Франко Д`Алфонсо пред в "Кориере дела сера", че "не трябва да се предоставят емблематични пространства в града на знаменити хора и марки, които са били осъдени за долнопробни деяния като укриване на данъци".