Средно 15 души на ден са диагностицирани като болни от рак за 2013 година от лекарите на Онкодиспансера в Пловдив. По последни данни новозаболелите от Пловдив, Пазарджик и Смолян за изминалата година са близо 5300 души.
24 нови случая на рак са регистрирани на деца под 18-годишна възраст, предава "Дарик". В момента обаче човешки условия за лечение предоставя единствено Втора база на Онкодиспансера, която беше изцяло обновена през 2012 година. Съдбата на Първа база е все още неясна. Една от алтернативите за решаването на проблема с базата според част от общинските съветници е тя да бъде преместена в неизползваното крило на Транспортна болница. Това според управителя на Онкологичния център д-р Калин Калинов обаче е недопустим вариант.

„Не може една болница да бъде разделена на две бази, след като може да бъде събрана в една”, заяви д-р Калин Калинов. По думите му единственото адекватно действие е построяването на Първа база в непосредствена близост до Втора, за да може болните да бъдат лекувани на едно място.

„Дори не търсим финансиране от страна на Общината. Стига тя да не ни взима дивидент от печалбата на диспансера в следващите 5-6 години, със собствени средства можем да постоим базата до 3 до 4 години”, категоричен е д-р Калинов.

Повече от 2 години се забавя и изграждането на Лъчетерапевтичния комплекс към Онкодиспансера. По договор той трябваше да бъде завършен до юли тази година, но сроковете се удължават.

„Лъчетерапевтичният комплекс можеше да бъде построен за година, максимум година и половина, а вече близо 2 години и половина няма резултати”, заяви зам.- председателят на Общинския съвет в Пловдив Георги Търновалийски.

Той определи забавянето на проекта като следствие от пълна административна и организационна немощ. Проектът е с бюджет близо 10 млн. лв, от които 6,5 млн. лева са безвъзмездно предоставени европейски помощи за закупуването на апаратура и оборудване. За да бъдат отпуснати тези средства, общината е необходимо да изгради бункер за тази апаратура и съпътстващи сгради, което все още не се е случило.