Американски съд реши, че песента на сър Елтън Джон "Никита" ни нарушава правата на Гай Хобс, автор на композицията "Наташа" за любовта между британец и украинка.

Хобс е написал песента през 1982, докато е работил като фотограф на руски круизен кораб. Той е бил вдъхновен за нея от кратка любовна авантюра с руска сервитьорка. В песента се описва нещастната връзка на двамата по време на Студената война. Хобс е оформил авторските права и е изпратил песента на няколко компании, издаващи музика, включително Big Pig Music, но тя така и не е видяла бял свят.

През 1985 Елтън Джон заедно с Big Pig Music пускат песента "Никита", която се превръща в хит в САЩ и Великобритания. Самият Хобс твърди, че е видял за пръв път стиховете към "Никита" през 2001 и е бил поразен от сходството с неговото собствено произведение.

През април 2012 той завежда дело в окръжния съд на щата Илинойс за нарушаване на авторските права. Ответната страна също подава жалба. Тя настоява да се отклони иска поради липса на достатъчно основания. Съдът удовлетворява това искане, което принуждава Хобс да обжалва в Апелативния съд.

Последният е отбелязал сходните названия и теми на песните, но е решил, че законът за авторските права "не защитава идеи от общ характер, а само индивидуално изразени идеи". Съдът е постановил, че приликите в двете песни носят само общ характер, но в тях се разказват различни истории. Той е достигнал до извода, че "Наташа" и "Никита" не са сходни по същество и е потвърдил решението на първата съдебна инстанция.