Проблемни поръчки на стойност 1,4 милиона лв. и скандален опит да се налеят в джоба на благоевградския бизнесмен Николай Галчев 750 000 лв. без ДДС лъснаха в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за работата на Българския туристически съюз, на който бившия благоевградски кмет Костадин Паскалев бе председател близо 10 години, съобщава в "Струма" . Документът е от 300 страници и по него тече предварителна проверка на МВР – София. Основните точки от доклада на инспекторите ще бъдат огласени на общо събрание на БТС, което ще е първото редовно събрание без участието на Паскалев в него. След като през есента на миналата година той обиден си хвърли оставката като председател на БТС, наложи се в края на 2013 г. извънредно общо събрание да избира нов шеф на съюза.

На него Костадин Паскалев дори не отиде, за да обясни мотивите за изненадващата си оставка. Вчера се разбра, че ново общо събрание е свикано за 17 май 2014 г. в Специализираната болница за рехабилитация "Здраве" - София. Оказва се, че в многобройните нарушения, констатирани от АДФИ в БТС, има замесена благоевградска фирми на мощния строителен предприемач Николай Галчев.

Той просперира в Благоевград по време на управлението на К. Паскалев, а след като ГЕРБ спечели властта, изтегли изненадващо бизнеса си в София и от няколко месеца в имотите му в Благоевград почти нищо не му остана да стопанисва - в луксозния му палат се нанесе дъщерята на кмета на Симитли, съдебен изпълнител продава спа центъра на Галчев на площада, офисът му е закрит, аквапаркът се тресе от скандали, заради отказа на предприемача да инвестира в него или да го върне на общината, и на практика от всичките му имоти незасегнат засега е само комплекс "Вароша".

Случаят е от 2011 г. По това време туристическият съюз е в перманентна финансова криза, държавата не отпуска и лев за ремонт на хижите му, но изненадващо К. Паскалев намира 700 000 лв., с които да довърши и ремонтира хижа "Мусала". Парадоксалното е, че хижата е открита само година и половина по-рано и е една от най-луксозните в страната.

Процедурата за възлагане на открит конкурс за поръчката "Ремонт на "Мусала" стартира на 11 март 2011 г. и е с фиксирана максимална цена от 700 000 лв. без ДДС. Участват 6 фирми. Печели консорциумът "Мусала 2011", който обещава да изпълни поръчката за 2,9 месеца, среден гаранционен срок 120 месеца и иска за работата 749 708,07 лева без ДДС. Изборът на "Мусала 2011" е скандален, защото другият финалист "Главболгарстрой" е оферирал срок за изпълнение 2,6 месеца, гаранционен срок от 144 месеца и цена 656 369,58 лева.

В консорциум "Мусала 2011" влизат две фирми - "Галчев инженеринг груп" АД и "Ай Ти Ди Груп" ЕООД. Първата фирма е на Николай Галчев. Втората е на един от най-младите милионери у нас - Иван Драшков- младши, син на бившия зам. шеф на ДАНС Иван Драшков. Драшков-старши бе уволнен от ДАНС през октомври 2008 г. в разгара на скандала около подслушването на журналисти и политици и отстраняването му бе съпътствано от друг скандал, свързан с брат му Петър Драшков, който бе замесен в прехвърляне на общинска собственост в София, както и с 25-годишния му син Иван, за когото стана ясно, че е собственик на луксозния комплекс "Езерото" в жк "Дружба". В крайна сметка КЗК спря поръчката за "Мусала", но връзката между Паскалев и победителя Н. Галчев остави съмнение за пристрастност. През същата 2011 г., когато К. Паскалев все още е председател, в съда влиза още една грандиозна измама, нанесла щети на БТС за 1 898 985 лева.

Подсъдима по нея е Радка Петрова, бивш заместник-кмет на община Калояново, успяла чрез фалшиви документи да продаде хижа "Воден камък" в Средна гора, в близост до Хисаря, без тя да е нейна собственост. Стопанисването и управлението на хижата е предоставено от БТС на местното туристическо дружество на 20 юни 2002 г. По-късно на мястото на председателя на дружеството Радка Петрова е избран Нено Ненов. Въпреки това Петрова влиза с преговори за продажба на хижа "Воден камък", като се снабдява с документи, че е председател на ТД "Бор", и с удостоверение от БТС.

Петрова успява да продаде хижата, сделката е изповядана пред нотариус, а по-късно новият купувач ипотекира имота и го продава още веднъж на свой познат като обезпечение за заем от 75 000 лева. Последният обявява в сайт за имоти хижата като хотел и я предлага за 450 000 евро. По това дело още няма влязла в сила присъда, но остават обвиненията в безстопанственост от страна на БТС и на председателя му Костадин Паскалев.