Ако евроизборите бяха тази неделя, БСП печели 18%, ГЕРБ-17%, ДПС-4,8%, по 3,2% за "Атака" и „България без цензура“, 3,1%-АБВ. Това показва изследване на агенция АФИС за политическите нагласи на българите 50 дни преди евроизборите.
Петдесетина дни преди изборите за Европейски парламент кръгът на претендентите за депутатски места в Брюксел вече е очертан. "Голямата тройка" в лицето на БСП, ГЕРБ и ДПС със сигурност ще разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България.

Още три партии демонстрират потенциал да прескочат високата бариера от 5.88% и да реализират по един мандат: Движението "България без цензура", партия "Атака" и формацията на експрезидента Първанов "АБВ". В числото на "призьорите", които на предстоящите избори са лишени от шансове да реализират успех, но притежават потенциал да се намесят в евентуална битка за депутатски места при бъдещи избори за Народно събрание, са още партиите "Реформаторски блок" и "Национален фронт за спасение на България".

Според АФИС очакваната избирателна активност възлиза на 2.5-2.8 млн. души. Това означава, че за реализацията на поне един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150-160 хил. гласа.

Резултатът от битката за първото място продължава да е неизвестен. Силите между водещите политически сили БСП и ГЕРБ са на кантар. Тази интрига увлича все повече предпочитания в полза на двете партии и ощетява останалите играчи в състезанието. Само тези две партии ще разпределят помежду си между 1.5 и 1.7 млн. гласове. С най-мобилизирани ядра от твърди гласоподаватели разполагат ДПС и партия "Атака". При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен.