Властите в древния виетнамски пристанищен град Хойан обявиха война на термитите, които заплашват съществуването на този обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вредителите са се появили през 2006 г. и много бързо са се размножили. Всички предишни опити да бъдат изтребени се оказали безуспешни.

През следващата половин година всички дървени постройки, възрастта на много от които е над 200 г., ще бъдат най-внимателно обработени, за да бъдат предпазени от ненаситните термити, съобщиха местните власти.

Реализацията на програмата за защитата на Хойан от дървоядните насекоми ще струва "жълти стотинки" - само 300 000 долара ще се достатъчни за разтвора, с който ще бъдат покрити над 1000 сгради. В случай, че това не бъде направено, една от главните туристически перли на Виетнам ще бъде заплашен от изчезване.

Хойан е бурно развиващ се туристически център, огромен пазар за сувенири и традиционни стоки - коприна, тъкани, подправки и порцелан. В миналото той е бил една от главните точки на морските търговски пътища от Азия за Европа. Благодарение на това неговата архитектура е смесица от уникални азиатски, индуистки и европейски стилове.