Свикнали сме да изхвърляме обелките от кожата на доматите и ябълките, но се оказва, че те могат да бъдат ефикасно средства за пречистването на водата, замърсена от пестициди и тежки метали. Това показват данните от изследване, извършено от Националния университет на Сингапур.

Например, кожата на осем домата само за час е способна напълно да пречисти един литър вода от йоните на тежки метали, установи авторът на проучването Рамакришна Малампати. Една трета от всички домати по света се употребяват под формата на преработена продукция, което води до появата на голямо количество обелки. Сега те могат да бъдат използвани практично.

Обработените с циркониев оксид обелки от ябълка могат да поглъщат фосфорни соли, фосфатни аниони, арсенова киселина и др. При това този метод може да бъде използван в широки мащаби, твърдят неговият автор.

Малампати смята, че изследването на кожата на плодовете и зеленчуците в качеството й на своеобразна гъба, засмукваща в себе си опасните за здравето вещества, може да изиграе важна роля за осигуряването на чиста вода за 800 милиона души в развиващите се страни, които нямат достъп до нея.

Ако традиционните технологии за пречистване са прекалено скъпи за тях, то използването на биомаса като абсорбатор е достъпно за всички, констатира ученият.