Две от най-големите технологични компании в света, Google и Microsoft, обявиха, че реализираните печалби се различават съществено от очакванията за второто тримесечие.

Google отчитат печалба от $ 9.7 млрд. (£ 6.4bn), което е с 16% повече спрямо миналата година, но по-малко от очакванията на анализаторите.

Microsoft направи $ 4,5 млрд. през второто тримесечие, но обяви, че ще понесе $ 900 милиона разходи, свързани със слабите продажби на нейния таблет Surface.

Акциите на двете компании са паднали с повече от 4%.

Намаляването на продажбите на настолни компютри повлия на усилията на Microsoft за насърчаване на бизнеса си с продажбата на Windows 8.

Миналата седмица, компанията обяви, че ще намали цената на своя таблет Surface на фона на слабите продажби.

Докато печалбите на Google са се увеличили с повече от 16% от миналата година, компанията пропусна очакванията на анализаторите.

Основният двигател на печалбите на Google - приходите от реклама - се повиши с 15%. Повече от рекламните приходи на Google идва от реклами на мобилни платформи, които са по-евтини. Докато компанията се приспособява към новите пазарани условия, промяната е навредила на Google.

Изпълнителният директор Лари Пейдж заяви, че адаптирането към мобилната платформа е бели предизвикателство, което компанията е очаквала.