Учени откриха най-големия вирус, намиран в света досега, съобщи Националното обществено радио на САЩ NRP. Освен това се предполага, че организмът има праисторически или дори извънземни корени, тъй като не прилича на нищо познато досега.

Вирусът е получил „ужасяващото" име Пандора, макар че не представлява заплаха за човешкото здраве, коментира NRP.

Когато учените изследвали пробите, донесени от крайбрежията на Чили и Австралия, изпаднали в шок. Генетичният код на вируса бил два пъти по-голям от този на досегашния първенец – Мегавирусът, и не приличал на нищо познато досега. Затова те предположили, че Пандора произхожда от нещо непознато – вероятно древен и несъществуващ вече клетъчен организъм.

Пандора отваря редица въпроси за произхода на живота на Земята, смята откривателят му Жан – Мишел Клавери от университета Екс – Марсилия във Франция. „Вярваме, че вирусите Пандора са произлезли от древни клетъчни форми, които вече не съществуват", казва Клавери пред списание Science.

„Възможно е да произхожда и от друга планета, като Марс например. Засега не можем да потвърдим или изключим такъв сценарий", казва още микробиологът.

Въпросът пред учените сега е как тази клетъчна форма се е превърнала във вирус. Според Шантал Абержел, също учен и съпруга на Клавери, той е еволюирал, за да оцелее. „На земята винаги е имало печеливши и губещи, а губещите са можели да оцелеят само като започнат да паразитират и се закачат за победителите", обяснява Абержел.

Типичните вируси са много малки – от 15 до 350 нанометра и се виждат само с електронен микроскоп. Вирусът Пандора в сравнение е с тях е огромен – около един микрометър, и може да се види с обикновен оптичен микроскоп.

„Толкова е голям, че дори е трудно да се нарече вирус. Даже по форма не прилича на вирус, а по-скоро на малка бактерия", казва микробиологът.

Колегата им Юджийн Кунин, който не участва в проекта, обаче не е съгласен. „Колкото и да е необикновен този вирус, той продължава да е свързан с по-малките вируси. А големината му най-вероятно се дължи на стратегия за оцеляване – така амебите и други прости организми могат да го объркат с бактерия и да се хранят с него, което всъщност ги инфектира", гласи теорията на Кунин. И все пак той е съгласен, че вирусът е впечатляващ. Според него това е само началото и тепърва предстои изследователите да откриват гигантски вируси по света, които могат да бъдат и по-големи от Пандора.

Учените смятат, че Пандора вероятно играе сериозна роля в подводната фауна, тъй като може да бъде открит на различни континенти, при това и в сладководни и в солени басейни.