Административният съд София – град отмени заповедта на ген. Тодор Коджейков за уволнението на Георги Райков за инцидента с Доган, съобщиха от съда.

Георги Райков обжалва заповедта, с която беше уволнен от НСО след инцидента с бившия председател на ДПС Ахмед Доган. Делото му Административния съд започна в началото на април, а в рамките на заседание през май бяха разпитани двама служители на НСО, очевидци на инцидента. Според адвоката на Райков и бивш министър на вътрешните работи, Емануил Йорданов те са потвърдили пред съда думите на Райков, че той е поискал по-сериозна охрана за националната конференция на ДПС.

Административен съд София – град отмени заповедта за уволнение на Георги Райков, издадена на 23.01.2013 г. от временно изпълняващ длъжността "началник" на Националната служба за охрана при президента на Република България. Делото бе образувано по жалба на Георги Райков срещу въпросната заповед, с която му е наложено дисциплинарно наказание "уволнение" и е прекратен договорът му за изпълнение на военна служба, на длъжността "главен инспектор" в Сектор 04 "Масови мероприятия, гости и делегации", Отдел 01 "Охранителен".

Случаят, във връзка с който е наложено дисциплинарното наказание и който стана публично известен, е свързан с извършеното на 19.01.2013 г. нападение от Октай Енимехмедов, над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, по време на VIII Национална конференция на партията, проведена в зала № 3 на НДК

Съдът е приел, че заповедта подлежи на отмяна, поради: неизлагането на мотиви, с които началникът на НСО да анализира подробно приетата фактическа обстановка и причините за инцидента с охраняваното лице, като обоснове наличието на пряка връзка между вменените на служителя действия (бездействия) и вредоносния резултат; недоказване по безспорен начин на вината на жалбоподателя; несъответствия между материалноправните разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на РБ, които въвеждат състави на дисциплинарни нарушения, и поведението на уволнения служител. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд.

Няколко дни след нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, ръководството на НСО уволни двама служители, а шестима други бяха наказани. Още същия ден единият от тях началникът на авангарда полк. Георги Райков, заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.

В деня, в който бе обявено, че е уволнен, Георги Райков каза, че преди конференцията на ДПС е изисквал от ръководството на НСО пълни мерки, но са му били отказани. Освен всичко друго по разказа му "след атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели".